Zwarteweg
Groningen

03

Het project betreft een nieuwbouwwoning aan de Zwarteweg 6 in Groningen. De oorspronkelijke woning uit 1881 is in de jaren 50 afgebrand waarna het perceel een lange tijd dienst heeft gedaan als tuin voor de woning aan de achtergelegen Grachtstraat. De nieuwe eigenaar wilde het perceel graag ontwikkelen.

Ondanks de uitdagingen van het postzegelperceel is het project ontworpen om een huis te creëren dat zowel esthetisch als functioneel is, terwijl rekening wordt gehouden met de behoeften van de omliggende percelen. Een van de belangrijkste uitdagingen van de kleine kavel was dat het nieuwe huis niet te veel licht en lucht van de belendingen zou innemen. Dit is gerealiseerd door aan de achterzijde een schuin dak toe te voegen.

Om een kwalitatieve woning te vormen zijn de goot en bouwhoogte aan de voorzijde van het pand verhoogd. Hierdoor ontstaat meer ruimte in de woning waardoor de woonkwaliteit van het gebouw wordt verhoogd.

De gevel is een moderne interpretatie van de gebouwen en het karakter van de straat, waarbij de openingen verwijzen naar die van de andere gebouwen aan de Zwarteweg. Aan de voorzijde is een groot venster toegevoegd om extra daglicht op de begane grond te creëren en de verbinding met de gezellige straat te versterken.
De goot van de buren is doorgetrokken boven het entree en refereert naar de historische ensemble. Daarnaast zorgt het voor een gevelonderbreking waardoor het geheel een meer ingetogen uitstraling krijgt.

Ontwerp voorgevel
Ontwerp voorgevel
“Door een set-back in de gevel toe te voegen krijgt de relatief grote volume een meer bescheiden verschijning.”
Daan van Doormaal - eigenaar bij Wildverband
O
O
I
I
Zijgevel
Huidige situatie
Huidige situatie
Blauw
Situatie